Ziua Mondială a Medicului Veterinar este sărbătorită anual în ultima sâmbătă din luna aprilie, reprezentând o recunoaștere a eforturilor și contribuției medicilor veterinari din întreaga lume la îmbunătățirea sănătății și bunăstării animalelor, și, implicit, a sănătății publice. Anul acesta, Asociația Veterinară Mondială (WVA) s-a asociat cu “HealthforAnimals” pentru organizarea ceremoniei de decernare a Premiului Zilei Mondiale a Medicului Veterinar, acordat anual asociației care a avut o contribuție marcantă în domeniul (tematică) selectat. Pentru anul 2019, tema a fost “Valoarea vaccinării”. Vaccinarea reprezintă un instrument esențial pentru medicina veterinară preventivă, pentru promovarea sănătății și bunăstării animalelor și reducerea riscului expunerii umane la o serie de agenți patogeni cu caracter zoonotic.

Până la termenul indicat, WVA și “HealthforAnimals” au primit în total 13 proiecte. Comitetul de revizuire al WVA a evaluat calitatea proiectelor și a activităților conexe desfășurate, capacitatea de a surprinde tematica acestui an și acțiunile întreprinse în vederea realizării obiectivelor temei. Câștigătorul premiului Zilei Mondiale a Medicului Veterinar din 2019 este Asociația Medicilor Veterinari din Uganda (UVA).

Raportul complet al evenimentului, precum și mai multe detalii privind proiectul dezvoltat de Asociația Medicilor Veterinari din Uganda (UVA), decernarea premiului, dar și primele date privind organizarea Zilei Mondiale a Medicului Veterinar pentru anul 2020 sunt disponibile pe site-ul oficial al WVA (http://www.worldvet.org ) sau accesând link-ul:

http://www.worldvet.org/uploads/news/docs/world_veterinary_day_2019_report.pdf